
Japonia este o țară uimitoare și frumoasă, dar mulți oameni cunosc foarte puține lucruri despre ea și cultura ei. Iată câteva curiozități din cultura japoneză despre care probabil nu știai.
1.În Japonia, este absolut normal să mănânci carne crudă de cal
Aceasta nu este o tendință nouă, japonezii consumă carnea de cal de la sfârșitul secolului al XVI-lea. Aceasta este bogată în proteine și acid linoleic, dar are puține calorii.
În plus, carnea de cal poate avea proprietăți de prelungire a vieții. Datele demografice publicate în 2013 au arătat că în regiunea Nagano trăiesc cei mai longevivi oameni din Japonia: speranța medie de viață este de 80,88 ani pentru bărbați și 87,18 pentru femei. Secretul lor este că mănâncă carne de cal.
2.1500 de cutremure pe an
Japonia este o țară foarte frumoasă, dar foarte periculoasă, din motiv că este una dintre cele mai predispuse la cutremure. Japonia se confruntă cu circa 1500 de cutremure pe an.
Principalul factor este locația geografică a țării: Japonia este situată la intersecția a patru plăci tectonice masive, iar atunci când plăcile se mișcă, are loc un cutremur. În 2011 a avut loc cel mai puternic și distructiv cutremur din istoria Japoniei – Tohoku, cu o magnitudine de 9,0 grade pe scara Richter.
3.Japonia – țara automatelor de vânzare
Japonezii iubesc automatele de vânzare – prin țară sunt împrăștiate peste 5520 de exemplare diferite. De-a lungul anilor, aceste mașini au fost perfecționate semnificativ, unele fiind foarte convenabile, pe când altele foarte ciudate.
Acestea oferă cumpărătorilor o varietate imensă de achiziții convenabile, cum ar fi berea, ouăle crude, carnea de pui prăjită, pește proaspăt și chiar automobile Smart întregi.
4.În Japonia, este absolut normal să clefăi și să sorbești cu zgomot atunci când mănânci supă sau tăiței.
Pentru o țară cu multe reguli de etichetă, faptul că sorbitul tăițeilor sau a supei este ceva perfect acceptabil vine ca un șoc pentru occidentali. De fapt, acest sorbit nu este doar acceptabil, dar și încurajat. El se consideră a fi un semn că mâncarea este delicioasă și este un compliment pentru bucătar.
5.Sportul național din Japonia este sumo, dar cel mai iubit și popular este baseball-ul, care se mai numește yakiu.
Baseball-ul a fost adus în țară de către sportivul american pe nume Horace Wilson și a câștigat o popularitate uriașă după ceș de-al Doilea Război Mondial.
Japonia are două ligi profesionale de baseball, precum și numeroase ligi de liceu și universități în întreaga țară.
6.În Japonia, întreaga familie folosește aceeași apă pentru a face baie.
Pentru japonezi, baia nu este doar o modalitate de a spăla murdăria de pe corp, dar și un mod eficient de a-și relaxa mintea, corpul și spiritul.
Spre deosebire de lumea occidentală, membrii aceleiași familii japoneze folosesc aceeași apă pentru a se spăla. Dar nu fac baie împreună: mai întâi se spală tatăl, apoi mama, după care copiii.
Bineînțeles, japonezii sunt foarte atenți la igienă, dar se spală nu în cadă ci într-un vas alături. După ce înlătură toată murdăria și săpunul de pe corp, japonezii se așează în cadă și se odihnesc.
7.În Japonia, multe străzi nu au denumire
Japonezii au un sistem de adrese ciudat: în loc de nume de stradă, se folosesc numere de cartiere. Fiecărui cartier i se atribuie un număr unic – această cifră servește ca adresă. Dar lacunele dintre blocuri rămân fără denumire.
8.În Japonia este normal ca bărbații adulți să fie adoptați
Pentru multe familii japoneze, în special pentru cei bogați, este un lucru absolut normal să adopte un bărbat adult. De ce? Există două motive.
În primul rând, un bărbat adult va deveni un succesor al familiei. Japonia, ca multe alte țări din lume, este o societate patriarhală, iar numeie de familie se transmite pe linia masculină. În al doilea rând, un bărbat adult va oferi familiei un sprijin financiar suplimentar sau va deveni un ajutor în afaceri.
9.Crăciunul este o sărbătoare romantică
Creștinii în Japonia reprezintă doar 2%, astfel Crăciunul este mai degrabă o inovație decât o sărbătoare religioasă. Instalațiile luminoase și pomii de Crăciun sunt un lucru obișnuit, dar majoritatea oamenilor sărbătoresc mai degrabă ajunul Crăciunului, decât însăși ziua de Crăciun.
Ajunul Crăciunului este considerată a fi mai mult o noapte de întâlnire, ceva similar cu Ziua Îndrăgostiților. Multe cupluri ies pentru a lua masa într-un anturaj romantic și pentru a face schimb de cadouri.
10.Primele gheișe au fost bărbați
De fapt, gheișă înseamnă „persoană a artelor” și primii gheișa au fost bărbații, care sfătuiau domnii înstăriți în privința diverselor aspecte ale vieții prin spectacole și povestiri artistice.
Gheișa feminină a preluat acest rol la sfârșitul secolului al XVIII-lea și era inițial cunoscută sub numele de onna gheișa (femeia artist). Gheișele feminine au devenit extrem de populare, depășind bărbații în mai puțin de 25 de ani după apariție.