Osho: ,,Nu căuta atenție. Trăiește astfel, încât să nu te observe nimeni.”

Osho este unul dintre cei mai cunoscuți lideri spirituali contemporani. Prin învățăturile sale a influențat în mod pozitiv viața a milioane de oameni din întreaga lume. El nu a fost scriitor, ci un redutabil speaker, ținând numeroase prelegeri în care le vorbea oamenilor despre principiile și filozofiile de viață pe care le promova.

Iată câteva rânduri ce țin de filosofia de viață a marelui lider spiritual, Osho:

Nu căuta atenție. Trăiește astfel, încât să nu fii observat de nimeni. Trăiește astfel, de parcă nici nu ai exista. Mișcă-te astfel, încât mișcările tale să nu fie auzite de nimeni, astfel încât nimeni să nu bănuiască că ești aici. Doar atunci vei reuși să obții starea, care se numește spiritualitate. În caz contrar, totul va fi asemenea unui bolovan greoi, care îți blochează toate posibilitățile spre această stare. Te va mânca din interior.

De ce cauți atenție? Pentru că nu ești încrezut în sine, nu știi, cine ești. Dar cum ai putea să afli cine ești cu ajutorul atenției? Nu poți afla cine ești, uitându-te în oglindă, și nu poți afla cine ești, uitându-te în ochii altora – fie că aceștia te prețuiesc sau te critică, – acești ochi sunt nimic altceva decât oglinzi: prietenoase, ostile, dar totuși doar niște oglinzi.

Trebuie să te cunoști pe sine în mod direct.

Trebuie să mergi spre interior.

Ego-ul se alimentează și trăiește din atenție. Este o influență înșelătoare. Cunoaște-l, înțelege-l și ieși din el. Este suficient să faci asta și în interiorul tău va apărea o nouă calitate a clarității, o tăcere care transcende toată înțelegerea, tăcerea firească și spontană, pacea sufletească. Precum un dans interior. Și nu există un alt dans, și nu există un alt extaz.