„Eu încă mai țin minte acele vremuri, când untul era sănătos…”

…Sunt atât de bătrână, încât țin minte secolul trecut.

De exemplu, îmi amintesc de acele vremuri, când untul era sănătos. Îl puneam în terciul fierbinte, îl ungeam pe pâine sau îl mâncam cu clătite. Era foarte sănătos și benefic, mai ales pentru copii. Mai țin minte vremurile, când era benefică drojdia. Mai ales pentru adolescenți. Când în casa noastră începea sezonul de acnee, mama ne făcea clătite cu drojdie aproape în fiecare dimineață la micul dejun. Pufoase, deosebit de gustoase și extrem de sănătoase pentru ca conțineau drojdie.

Carnea era sănătoasă – de orice fel. Carnea de porc, de vită, sălbatică – era benefică pentru toți, în special copiilor și celor care munceau fizic foarte mult. Chiar și oasele le rodeam, atât de sănătoase erau.

Și gălbenușul de ou era util. Mai ales pentru copii, dar și pentru bătrâni. Produsele lactate erau sănătoase – toate, fără excepție. Brânza și laptele conțineau calciu, proteine, vitamine și lactoză. Smântâna era utilă – mai ales cea din sat, dar și cea de la magazin nu era mai rea. Mai ales adăugată în ciorbă.

Legumele erau sănătoase: sfecla roșie pentru cei care sufereau de acnee, constipație sau de anemie. Morcovul ne ajuta să creștem și să vedem bine. Varza era cunoscută pentru vitaminele benefice. Mazărea, roșiile… toate legumele erau sănătoase.

Înainte totul era mai sănătos, și pâinea mai moale, și mierea mai dulce, și ceaiul mai cald, și merele și portocalele mai benefice.

Astăzi, multe produse și-au pierdut gustul și proprietățile sănătoase. Totul a devenit atât de dăunător și periculos. Doar noi – locuitorii secolului trecut mai ținem minte, cât de minunate și sănătoase au fost toate odată…