De ce ne irită atât de mult fraza ,,Vă pot ajuta cu ceva?” Iată explicația psihologilor!

De câte ori, intrând în magazin și auzind fraza ,,Vă pot ajuta cu ceva? ”, ne simțim iritați? De ce întrebarea managerului din restaurant ,,Sunteți așteptat? ” provoacă unor oameni emoții neplăcute? De ce frazele neutre ne trezesc reacții de furie și nervozitate? Psihologii au explicat care sunt cauzele și cum să facem față acestor fenomene.

,,Vă pot ajuta cu ceva?”

În limba engleză ,,Can I Help you?” este o formulă de politețe standardă, care sună destul de potrivit pentru a începe un dialog și nu obligă spre nimic, nici vorbitorul și nici pe cel căruia îi este adresată.

La noi, această întrebare sună un pic deranjant și nefiresc: intuiția ne spune, că omul, care într-adevăr dorește să ne ajute, s-ar exprima altfel, ar găsi alte cuvinte. Această întrebare ne irită, pentru că oamenii tind să prețuiască nu politețea, ci sinceritatea. De aceea, formulele de politețe și zâmbetele nenaturale provoacă o reacție negativă.

Vânzătorul nu trebuie să fie insistent. Cumpărătorul are nevoie de ceva timp, pentru a se uita în jur. 

Întrebarea ,,Căutați ceva concret?” este de la sine incorectă. De cele mai multe ori, noi avem planuri destul de vagi atunci când intrăm într-un magazin. Unora, aceste cuvinte le amintește că nu au suficienți bani pentru a cumpăra ce își doresc, pe alții îi face să se simtă vinovați, că au intrat în magazin, sau îi poate lua prin surprindere.

O astfel de tactică nu contribuie la vânzări bune. Vânzătorul nu trebuie să se arunce din prima peste cumpărător. Acesta trebuie să demonstreze dorința de a contacta – să se salute, să întrerupă conversația sau să lase la o parte telefonul. Și să aștepte. Vânzătorul trebuie să simtă, când clientul are nevoie de ajutor.

,,Sunteți așteptat? ”

Această frază este destul de inofensivă, dar aceasta poate provoca iritație sau chiar percepută ca invadare a vieții private. În contextul englez, sursa originală a acestei fraze ,,Is someone expecting you?” sună complet inofensiv. În cultura nostră, astfel de contacte superficiale dintre oameni cauzează adesea jenă și anxietate.

Atunci când suntem întrebați: ,,Veți fi singur?”, putem considera că ne este invadată viața personală, răspunzând la întrebare, noi accentuăm singurătatea noastră, ne amintim de ea, lucru neplăcut pentru mulți oameni.

Aceste fraze sunt greu de înlocuit: problema nu este doar în formulare, ci în faptul că acestea sunt niște fraze standard. Este imposibil să se renunțe la ele, acestea pot fi doar înlocuite. Aceste formule de politețe nu irită probabil doar într-un singur caz, când sunt însoțite de sinceritate.

Probabil, în asta constă cultura personalului de serviciu – să nu utilizeze la locul de muncă, fraze învățate pe de rost, să nu se prefacă a fi un om care dorește să ajute, ci să fie acel om într-adevăr.