Rumi: „-Ce este frica? -Neacceptarea incertitudinii. Dacă o vom accepta, ea va deveni aventură.”

Rumi este cel mai renumit poet persan sufit și cel mai îndrăgit poet mistic al tuturor timpurilor. A trăit în secolul XIII în Persia, apoi în Konya, Turcia, într-o perioadă efervescentă din punct de vedere spiritual, cultural, artistic. Poemele lui mistice au puterea de a deschide inimi. El nu vorbește despre o iubire oarecare, ci despre iubirea supremă față de Dumnezeu. Versurile lui ne pun întrebări care ne îndeamnă să contemplăm. Opera sa a rămas ca o moștenire pentru întreaga umanitate, iar ordinul „Mevlevi” îi duce mai departe entuziasmul pentru căutarea lui Dumnezeu.

Probabil că ai citit cel puțin o dată una dintre poeziile sau citatele lui. Mai jos găsești câteva răspunsuri pline de înțelepciune de la Rumi, pentru ucenicii sai!

-Ce este otrava? 

-Otrava este tot ceea ce depășește nevoile tale. Otravă poate deveni puterea, bogăția, dorințele ego-ului, lăcomia, lenea, dragostea, ambițiile, ura sau orice altceva.

-Ce este frica? 

-Neacceptarea incertitudinii. Dacă vom accepta această incertitudine, ea va deveni o aventură.

-Ce este invidia? 

-Neacceptarea bunătății altora. Dacă vom accepta această bunătate, ea va deveni inspirație.

-Ce este furia?

-Neacceptarea lucrurilor, care se află dincolo de controlul nostru. Dacă le vom accepta, ele vor deveni blândețe.

-Ce este ura?

-Neacceptarea omului așa, cum este el. Dacă îl vom accepta așa cum este, fără nicio condiție, ura se va transforma în Dragoste.

Jalal ad-Din Rumi (1207 – 1273)