Psiholingvistul Tatiana Cernigovskaia: „Oamenii trebuie să muncească cu capul, asta salvează creierul”

Neurologul și psiholingvistul rus, Tatiana Cernigovskaia, organizează diverse seminare și training-uri, unde vorbește despre schimbările uimitoare în creier, atunci când persoana învață lucruri noi. Cernigovskaia ține prelegeri interesante și utile despre creier, conștiință și inconștient, psihic și inteligență artificială. Uneori neurologul afirmă lucruri incredibile și chiar înfricoșătoare despre creier. În acest articol am colectat o serie de afirmații de-a Tatianei Cernigovskaia, care cel puțin vă vor uimi.

1.Creierul este un lucru foarte puternic, pe care noi din greșeală îl numim „creierul meu”. Defapt, ar fi ideal să ne întrebăm cine și cui aparține?

2.Creierul ia o decizie cu 30 de secunde înainte ca persoana să realizeze această decizie, deci ar fi corect să ne întrebăm cine până la urmă decide: omul sau creierul?

3.Un gând care mă înspăimântă- cine până la urmă ia decizii? Genele, tipul psihosomatic, receptorii?Tare aș vrea să știu ce parte a creierului este responsabil de luarea deciziilor, dar despre subconștient nimeni nimic nu cunoaște, de aceea mai bine să închei discuția.

4.Trebuie să avem o atitudine serioasă față de propriul creier, până la urmă el ne poate înșela. De exemplu halucinațiile. Omul, care le vede, nu poate fi convins că ele nu sunt adevărate. Creierul îi dă toată informația senzorială, astfel încât omul crede că halucinația este reală. Atunci ce ne face să credem că tot ce se petrece cu noi este real, dar nu o adevărată halucinație?

5.Ca să nu fim zdrobiți în interior, este important să exteriorizăm emoțiile. Pentru asta există psihoterapeuți, preoți, prietene. Chiar și cea mai mică așchie lăsată în interior poate provoca o infecție. Oamenii, care țin totul în ei, riscă să se îmbolnăvească, nu doar din punct de vere psihologic, dar și medical. Orice specialist vă va spune, un creier încărcat cu probleme vă va provoca mai întâi un ulcer la stomac.

6.Oamenii trebuie să muncească cu capul, asta salvează creierul. Cu cât mai mult creierul este stimulat, cu atât mai bine el „funcționează”.

7.O descoperire nu poate fi programată. Doar că acestea vin doar la mințile pregătite. De exemplu, tăblița lui Mendeleev nu i-a venit în vis bucătăresei acestuia. Chimistul rus a lucrat mult la ea, creierul a continuat să gândească până acesta a visat-o.

8.Oamenii au păreri subiective față de anumite lucruri. Unii cred că un bucătar este mai prejos decât un dirijor. Dar un bucătar excelent va închide gura oricărui mare dirijor cu bucatele sale. Noi doar nu putem compara gustul acru cu un obiect pătrat. Toți sunt buni în ceea ce fac.

9.Eu întotdeauna îi sperii pe toți, că în curând inteligența artificială se va simți ca o individualitate. Atunci, aceasta va avea planurile, motivele, scopurile sale și, credeți-mă, noi n-o să fim capabili să le înțelegem.

10.Creierul este incomparabil mai puternic decât noi. Nu noi luăm decizii pentru el, dar el pentru noi. Dar totuși, mintea are un truc: creierul însuși ia toate deciziile și trimite un semnal omului, astfel tu verbalizezi, îți faci griji și crezi că a fost decizia ta.

11.Pentru existența geniilor noi plătim un preț enorm. Dereglările nervoase și psihice sunt pe primul loc în lume, acestea încep să depășească maladiile oncologice și bolile cardiovasculare, ceea ce nu este doar groază, ci și o povară, mai ales, financiară pentru toate țările dezvoltate.

12.Noi ne naștem cu un computer puternic în capul nostru. Doar că el are nevoie să-i instalăm programe, pentru ca să funcționeze. El mereu se reprogramează, atunci când omul studiază sau își schimbă modul de trai.

13.Creierul nu este doar o rețea neurală, ci o rețea formată din alte rețele, o rețea din rețele de la alte rețele. În creier, sunt aproximativ trei milioane de ore de vizualizare video. V-ar trebui trei sute de ani ca să le vizionați în continuu.

14.Creierul nu trăiește singur, el are corp, urechi, mâini, picioare, piele, de aceea el știe gustul rujului, ține minte ce înseamnă să ai mâncărimi la picior. Corpul este o parte indispensabilă a sa.

15.Capacitatea de a obține studii superioare este de fapt un privilegiu de elită, care nu este accesibilă pentru fiecare. Să ne amintim de romanul „Numele trandafirului”, scris de Umberto Eco, în care se propune ca în Bibliotecă să fie primiți doar cei care pot și sunt gata să asiste la lecții complicate. Este o mare diferență între oamenii care citesc literatură dificilă și acei care citesc doar titluri pe internet.