Citește 10 Citate alese pline de adevăr de la A. Schopenhauer!

Arthur Schopenhauer a fost un filozof german, unul dintre cei mai cunoscuți gânditori ai iraționalismului, misantrop. El era atras de romantismul german, pasionat de misticism, aprecia foarte mult lucrările lui Immanuel Kant, numindu-l „cel mai important fenomen pe care l-a cunoscut filosofia timp de două milenii”, prețuia ideile filosofice ale budismului.

De asemenea, Schopenhauer numea lumea existentă „cea mai rea dintre lumile posibile”, pentru care a fost numit „filozoful pesimismului”. Aceasta însă nu l-a împiedicat să studieze natura omenească în toate manifestările ei, motivarea și dorințele. Multe din citatele lui merită să fie nu doar citite, dar și reținute!

1.Oamenii inteligenți nu caută singurătatea, ei mai degrabă evită vanitatea creată de proști. 

2.Citirea excesivă nu este doar inutilă, pentru că cititorul împrumută gândurile altor persoane și le digeră mai rău decât dacă se gândea la ele singur, dar și dăunătoare pentru minte, pentru că îl slăbește și îl învață să atragă idei din surse externe, și nu din propriul cap.

3.Unicul bărbat, care nu poate trăi fără femei este ginecologul. 

4.Cel care acordă o mare importanță părerii oamenilor, le face prea multă onoare.

5.Credința și cunoștințele sunt două talgere ale unui cântar: cu cât este mai înalt unul, cu atât mai jos altul.

6.Marea majoritate a oamenilor găsesc că e mult mai ușor să cerșească cerul prin rugăciuni, decât să-l merite prin acțiuni. 

7.Rareori ne gândim la ceea ce avem, dar întotdeauna ne îngrijorăm de ceea ce nu avem.

8.Oamenii de o mie de ori mai mult au grija să adune bogăție, decât să-și educe mintea și inima, deși pentru fericirea noastră ceea ce este în om e, fără îndoială, mai prețios decât ceea ce are omul.

9.Fiecare vede în altul doar ceea ce se conține în el însuși. 

10.Pentru fiecare om apropiatul e o oglindă, din care îl privesc viciile proprii, dar omul procedează ca și câinele, care hămăie la oglindă, crezând că vede în ea nu pe sine, ci un alt câine.