Joseph Brodsky: 10 Citate – sfaturi care merită citite în vremurile dificile!

Cele mai valoroase 10 citate – sfaturi de la poetul și eseistul rus, laureatul premiului Nobel pentru Literatură – Joseph Brodsky, care merită citite în vremurile dificile!

1.Să trăiești e simplu: trebuie doar să înțelegi că există oameni care sunt mai buni decât tine. Asta îți face viața mult mai ușoară.

2.Să îți pierzi independența este mult mai rău decât să îți pierzi nevinovăția. 

3.Cât de oribilă nu ar fi poziția ta, încearcă să nu dai vina pe forțele externe: istoria, statul, șefii, rasa, etc. În momentul în care dai vina pe ceva, îți subminezi propria hotărâre de a schimba ceva.

4.Lumea probabil nu va putea fi salvată, dar un om aparte poate fi întotdeauna salvat.

5.Dacă un poet are vreo obligație față de societate, aceasta ar fi să scrie bine. 

6.Cea mai de încredere apărare împotriva răului este individualismul extrem, gândirea originală, bizarul, chiar – dacă vrei – excentricitatea. Adică, ceea ce este imposibil de falsificat, jucat sau imitat; ceea ce nici măcar cel mai iscusit escroc nu poate face.

7.Singurătatea te învață esența lucrurilor, căci esența lor este, de asemenea, singurătatea.

8.Oricât ai fi de îndrăzneț sau precaut în decursul vieții tale, nu ai cum să nu te întâlnești față în față cu ceea ce se numește Rău… Numai că Răul este în întregime uman. Cu alte cuvinte, nimic nu poate fi întors pe dos și purtat cu mai mare ușurință decât propria ideie de justiție socială, conștiință civică, viitor mai bun, etc..

9.Viața, așa cum este ea în realitate, nu e o luptă între bine și rău, ci una între rău și mai rău.

10.Oamenii au trecut de vârsta, când cel drept era cel puternic. Există prea mulți oameni slabi în această lume. Singura dreptate este bunătatea. Nimeni nu beneficiază de rău, mânie, ură. Condițiile existenței sunt prea dificile, pentru a le complica și mai mult.