“Golul din suflet nu-l poți umple cu nimic”: 18 citate înțelepte ale lui Fazil Iskander

Scriitorul Fazil Iskander a devenit popular în anii 1960. Până în prezent, cărțile autorului au fost traduse în zeci de limbi și sunt încă solicitate.

Iskander avea un stil deosebit, unic, un simț subtil al umorului, iar aforismele sale sunt simple, dar care, totodată, au un sens profund și clar:

1. …un suflet gol nu poate fi umplut cu nimic. Goliciunea spiritului este o substanță care ne este necunoscută.

2. O persoană putredă nu simte mirosul său.

3. Omul care a avut totul și apoi a pierdut totul, simte încă patruzeci de ani ca și cum ar avea totul. Iar un om care a fost cerșetor, iar apoi s-a îmbogățit, încă patruzeci de ani se simte ca și cum ar fi un cerșetor.

4. Invidia este un bandaj negru pe ochii minții.

5. O persoană mai are o oportunitate de a fi fericită – aceasta este capacitatea de a se bucura de fericirea altcuiva. Dar adulții își păstrează rar această abilitate.

6. Invidia înseamnă că și-a recunoscut într-un fel superioritatea.

7. O persoană trebuie să fie decentă, acest lucru este fezabil în orice condiții. Decența nu presupune eroism, ea presupune neparticiparea la răutate.

8. Orice om poate deveni călău, dar poate și să nu devină. În cele din urmă, alegerea este a noastră.

9. … sufletul care a trădat percepe orice surpriză drept începutul răzbunării.

10. Simplitatea este o consecință necondiționată a conștiinței plinătății interioare.

11. „Cultura”, a spus el, „nu este numărul de cărți citite, ci numărul celor înțelese.”

12. Dacă spunem că nu avem de ales, atunci aceasta înseamnă că alegerea a fost deja făcută. Da, vorbim despre faptul că nu există alegere, pentru că am simțit asuprirea vinovăției pentru alegerea făcută. Dacă într-adevăr nu ar fi de ales, nu am simți jugul vinovăției…

13. Oricine se poate împiedica și atunci totul depinde de el. Fie are voința să se îndrepte, fie își găsește plăcere în acea poticnire.

14. Un bărbat adevărat este un bărbat înțelept, curajos, milostiv. O femeie adevărată este o femeie pentru care un bărbat se străduiește să fie înțelept, curajos, milostiv.

15. Din păcate, curajul este de prea multe ori rezultatul unui sentiment al lipsei de valoare a vieții, în timp ce lașitatea este întotdeauna rezultatul unei false exagerări a valorii sale.

16. Dacă înțelepciunea este neputincioasă să facă bine, ea face singurul lucru pe care îl poate face – prelungește calea răului.

17. Modestia trebuie să fie modestă. Modestia care este prea izbitoare în ochi este obrăznicia concavă.

18. Paradoxul educației constă în faptul că anume cei care nu au nevoie de educație se lasă educați.