„Dacă nu-ți place ceea ce primești, schimbă ceea ce dai” – 15 învățături revoluționare despre omenie, din seria de cărți “Don Juan”

Dintr-o serie de cărți de Carlos Castaneda.

1.Poartă-te ca și cum ar fi un vis. Fii curajos și nu căuta scuze.
2.Nu explica prea multe. Când explici de ce nu poți face asta sau asta, de fapt îți ceri scuze pentru neajunsurile tale, sperând că cei care te ascultă vor fi amabili și vor ierta.
3.Pentru a profita la maximum de viață, o persoană trebuie să fie capabilă să se schimbe. Cel mai greu este să te decizi să te schimbi.
4.Nu mă enervez niciodată pe nimeni. Niciun om nu poate face nimic care ar merita o asemenea reacție din partea mea. Te enervezi pe oameni când simți că acțiunile lor sunt importante. Nu am mai simțit așa ceva de mult timp.
5.Trebuie să vă amintiți întotdeauna că o cale este doar o cale. Dacă simți că nu ar trebui să mergi pe ea, las-o.
6.Nu mă poți înțelege acum din cauza obiceiului tău de a gândi așa cum mă privești.
7.Dacă nu-ți place ceea ce primești, schimbă ceea ce oferi.
8.Principalul obstacol al majorității oamenilor este dialogul intern. Când o persoană învață să-l oprească, totul devine posibil. Cele mai incredibile proiecte devin realizabile.
9.Oamenii, de regulă, nu realizează că în orice moment pot arunca orice din viața lor. Oricând. Imediat.
10.Singurul sfătuitor cu adevărat înțelept pe care îl avem este – moartea. De fiecare dată când simți că lucrurile nu merg bine și ești pe punctul de a prăbuși, întoarce-te la stânga și întreabă-ți moartea dacă este adevărat.
11.Fiecare merge pe drumul lui. Dacă mergi cu plăcere, atunci aceasta este calea ta. Dacă te simți rău, poți să o lași în orice moment, indiferent cât de departe ai merge. Și va fi corect.
12.Avem nevoie de tot timpul și toată energia noastră pentru a învinge prostimea din noi înșine.
13.Întregul truc este pe ce să se concentreze… Fiecare dintre noi poate fi nefericit, fie puternic. Cantitatea de muncă necesară atât în ​​primul cât și în al doilea caz, este aceeași!
14.Pentru a deveni un om de cunoaștere, trebuie să fii un războinic, nu un copil plângător. Luptă fără să renunți, fără să te plângi, fără să te retragi, luptă până vezi finalul. Și toate acestea doar pentru a înțelege că nu există nimic pe lume care ar conta.
15.Ceea ce faci acum poate foarte bine să fie ultimul tău act pe pământ. Nu există putere în lume care să-ți garanteze că vei trăi chiar și un minut mai mult.

Don Juan (din seria de cărți scrisă de Carlos Castaneda)