
„Iubirea de sine este cea mai bună armă pe care am deținut-o.”
„Oamenii sunt creaturi sociale. Pentru ca psihicul să funcționeze corect, trebuie să comunicăm cu ceilalți, să cooperăm și chiar să bârfim despre evenimente și oameni. Pentru a menține în cap o sută de indivizi, fiecare dintre care necesită o abordare specială în comunicare, trebuie să ai o inteligență emoțională ridicată. Pentru inteligența emoțională înaltă, în raport cu alte animale, am plătit prețul vulnerabilității emoționale în raport cu alți indivizi.”
„Când o persoană este iubită și apreciată, cu siguranță devine îndrăzneață și încrezătoare – cea mai bună versiune a sa. Există o singură cale de ieșire: să te iubești pe tine însuți. Este imposibil să-i faci pe toți să te iubească, dar dacă te iubești pe tine însuți, pur și simplu nu-ți pasă de părerea altora – astfel de oameni radiază și pot fi văzuți de departe.”
De ce insultarea ne afectează emoțional?
„Emoțiile noastre ne conduc. Indiferent că suntem ființe raționale, avem instincte: să mâncăm, să dormim, să ne reproducem, să acționăm agresiv, să ne ascundem. Acționăm în conformitate cu ele. Un om primitiv, simțind antipatie față de un alt individ, a aruncat imediat o suliță asupra adversarului său, astfel nimicindu-l. Acum oamenii reacționează într-un mod diferit: încearcă să se insulte reciproc. Prima persoană care a aruncat un blestem în loc de o suliță, a devenit creatorul unei societăți civilizate. Insultele sunt neplăcute și pentru persoanele vulnerabile – este o lovitură pentru ego, dar în această etapă a dezvoltării noastre, este încă un semn al unei societăți relativ dezvoltate, care preferă înjurăturile în locul sulițelor.”
„Ce rezultă din asta? Insultele nu sunt nici bune, nici rele, ele servesc ca expresie a anumitor emoții. Emoțiile încețoșează mintea și ne fac să spunem ceea ce nu am spune dacă am fi într-o dispoziție bună. Dacă o persoană îți spune că ești un „prost” atunci când se simte rău, bine și neutru – aceasta este părerea lui adevărată, dar dacă îți spune că ești „prost” doar atunci când este nervos – aceasta este influența emoțiilor, nu o opinie obiectivă. În Evul Mediu, aș fi fost ușor aruncat în foc, acum doar cărțile mele sunt aruncate acolo. Și mă bucur de asta!”