„Caracterul tău este soarta ta”: Regulile de viață ale legendarei balerine Maya Plisetskaya!

Maya Plisetskaya, cea care deține titlul de cea mai celebră balerină din toate timpurile, a iubit scena și a iubit viața. A spart toate canoanele și stereotipurile. Era iubitoare de libertate și nu doar în ceea ce ține de balet, ci și în convingerile și afirmațiile sale.

A fost nevoită să lupte constant. Pentru dreptul de a fi ea însăși și de a dansa în felul ei. Pentru dreptul de apăși pe scenă la 65 de ani… Pentru dreptul de a lucra cu Maurice Bejart și Roland Petit, pentru a fi muza marelui Pierre Cardin. Apropo, atunci când Plisetskaya a părăsit această lume, Cardin a spus: „Maya nu a murit, ea a zburat împreună cu păsările”. Și asta este adevărat, căci una dintre cele mai cunoscute performanțe ale balerinei a fost „The Dying Swan”.

Odată, Plisetskaya a povestit cum s-a inspirat, spionând  „Lebăda muribundă” la grădina zoologică din Moscova: „Am mers acolo de câteva ori cu scopul exclusiv de a observa plasticul lebedelor, forma de mișcare a aripilor, poziția capului și arcuirea gâtului. Odată am avut noroc. Deodată, o lebădă neagră, aflată la câțiva metri de mine, și-a întins aripile, și-a ridicat un picior și s-a poziționat pe celălalt într-un arabesc clasic. A stat așa incredibil de mult. Îmi amintesc cum m-a fascinat – câtă stabilitate!”

În „Lacul lebedelor”, Maya Plisetskaya a apărut pe scenă de mai mult de 800 de ori – din 1947 până în 1977. Legendara balerină a explicat: „Acest balet este un test pentru orice balerină. În el, nu te poți ascunde nicăieri, totul este la vedere. Tehnica, arta dramatică. Este imposibil să dansezi pe jumătate, să investești doar o bucată din suflet, De fiecare dată, după „Lacul lebedelor” mă simțeam devastată. Eram ca întoarsă pe dos…”

Plisetskaya a demonstrat că, deja la o vârstă destul de înaintată, putea să dea cote tinerelor dansatoare. De exemplu, a dansat în rolul lui Odile din „Lacul lebedelor” în anul 1973, când avea 48 de ani. Iar la cea de-a 70-a aniversare, a debutat în baletul „Ave Maya”, care a fost pus în scenă de Maurice Bejart.

Să cunoaștem câteva dintre cele mai impresionante citate și reguli de viață ale balerinei Maya Plisetskaya: 

„Toate succesele mele le-am obținut doar prin luptă.”

„Nu-mi place graba. Atât pe scenă, cât și în viață. De asemenea, nu accept cuvintele de prisos.”

„Întreaga mea viață mi-au plăcut noutățile. Mereu privesc în viitor. Așa îmi place să trăiesc.”

„Singura armă pe care am avut-o a fost dansul meu, cu care am luptat ca un general, fără o armată.”

„Oamenii nu se împart în clase, rase, sisteme de stat. Oamenii se împart în buni și răi. Doar așa. Cei buni sunt întotdeauna o excepție, un dar din Ceruri.”

„Prefer berea și cârnăciorii mai mult decât dulcele. Dar, de fapt, oamenii nu au inventat nimic mai delicios decât pâinea și untul.”

„Nu sunt sigură că cea mai frumoasă calitate a omului este bunătatea. Există suflete bune, cu minți umplute de prostii.”

„Dau un sfat pentru generațiile următoare: Nu ceda, chiar dacă stai la margine de prăpastie. Luptă, zbate-te, bate în tobe, până la ultima răsuflare… Victoriile mele s-au bazat doar pe asta. Caracterul tău este soarta ta.”