Buddha: „Pune totul la îndoială, găsește-ți propriul adevăr”

Gautama Siddhartha, cunoscut drept Buddha, este un mare învățător și filozof indian, care a trăit în secolul al VI-lea înaintea erei noastre și a fondat – budismul. El era fiul unui rege, care domnea în nordul Indiei, iar copilăria lui a fost plină de lux și bogăție.

La 29 de ani, Siddhartha a înțeles că este nesatisfăcut de viața sa. Și-a lăsat familia și a mers să-și caute cale de eliberare de suferință. După șase ani, în care a trăit retras de restul lumii, acesta a descoperit cele patru adevăruri ale vieții: nașterea, bătrânețea, boala și moarte, pe care fiecare om le trece pentru calea spre eternitatea. După ce a vorbit lumii despre descoperirile sale, Siddhartha devine cunoscut sub numele de Buddha, în limba sanscrită înseamnă „cel luminat”. Buddha și-a predicat viziunea și credința asupra vieții timp de 40 de ani.

În acest articol am adunat cele mai înțelepte citate ale filosofului indian.

1.Ceea ce suntem astăzi este o consecință a gândurilor noastre de ieri, iar gândurile de astăzi creează viața de mâine. Viața este un produs al minții noastre.

2.Să crezi că altcineva te poate face fericit sau nefericit este pur și simplu ridicol.

3.Prin ură nu poți depăși ura. Numai dragostea poate depăși ura. Aceasta este lege a vieții.

4.Mii de lumânări pot fi aprinse dintr-o singură lumânare, iar viața acesteia nu se va scurta. Fericirea nu devine mai puțină dacă o împarți.

5.Poate cel, care crede că poate.

6.Învinge-te pe tine și vei câștiga mii de bătălii.

7.Degeaba citiți cuvinte înțelepte, degeaba le rostiți. Ele nu servesc la nimic dacă nu acționați în consecință.

8.Ce folos dintr-un om frumos, care nu se ține de cuvânt?

9.Tu, ca nimeni altul din întregul univers, meriți să te iubești pe sine și să îți fii devotat.

10.Nu răspunde răului cu rău, altfel răul nu va avea sfârșit. Ca răspuns la supărare, sărută-ți dușmanul și asta va fi și mai dureros.

11.Trei lucruri nu pot fi ascunse: soarele, luna și adevărul.

12.Nu viața, nu bogăția și nici puterea îl fac sclav pe om, dar atașamentul său față de viață, bogăție și putere.

13.Întotdeauna răspundeți cu bine, aceasta este singura modalitate de a face lumea mai bună. Decât să răspundeți cu rău, mai bine nu răspundeți în nici un fel. Dacă răspundeți rău la rău, atunci răul devine mai mare.

14.Dacă cineva într-o luptă ar câștiga o mie de oameni de o mie de ori, iar celălalt s-ar câștiga pe sine însuți, atunci celălalt ar fi cel mai mare câștigător într-o bătălie.

15.De animalele sălbatice nu trebuie să vă fie frică, trebuie să vă temeți doar de un prieten rău. O fiară sălbatică rănește numai trupul, iar un prieten rău rănește sufletul.

16.În fiecare dimineață ne naștem din nou și ceea ce vom face astăzi are cea mai mare importanță de până acum.

17.Pune tot la îndoială, găsește-ți propriul adevăr.

18.Chiar și o persoană inteligentă își pierde mintea, dacă nu se cultivă mereu.

19. Ca sa înțelegi totul, trebuie sa ierți totul.

20.În lume există o mulțime de învățături, dar cei care înșiși s-au strâns în cătușe, nu vor fi ajutați de nici o învățătură.