
Învăţătura marelui Îndrumător nici nu are nevoie de vreo prezentare. În traducere, „Budha” înseamnă „luminat”.
În învăţăturile sale nu vei găsi nimic ce să contrazică sursele armoniei interioare a oricărui alt curent, religios sau filozofic. Lecţiile sale sunt universale şi eterne, iar cunoaşterea lor este folositoare inimii şi sufletului.
1.Să începi de la puţin este firesc. Ulciorul se umple treptat, picătură cu picătură. Fiecare maestru a fost cândva diletant. Dacă eşti perseverent şi răbdător, vei avea succes. Nimeni nu poate reuşi totul într-o noapte: succesul vine la cei care sunt gata să înceapă de la puţin şi să muncească asiduu, până se va umple ulciorul.
2.Gândurile sunt materiale. Conţtiinţa noastră este totul. Dacă omul vorbeşte sau acţionează cu gânduri rele, îl aşteaptă suferinţa. Dacă omul vorbeşte şi acţionează cu intenţii sincere, se va bucura de noroc. Ca să trăieşti corect, trebuie să-ţi umpli capul cu gânduri corecte. Gândirea corectă îţi va da tot ce doreşti, gândirea incorectă îţi va aduce ura, care te va distruge într-un final.
3. Iertarea. Să ţii mânia în tine este la fel ca şi cum ai lua un cărbune aprins cu intenţia de a-l arunca în cineva, dar arzi anume tu. Când îi vei elibera pe cei încuiaţi între zidurile neiertării, te vei elibera tu însuţi din întuneric. Învaţă-te să ierţi. Învaţă-te să ierţi mai repede.
4.Faptele tale sunt importante. Dacă vrei să te dezvolţi, trebuie să te mişti; ca să te dezvolţi rapid, trebuie să acţionezi zilnic. Un proverb spune „Dumnezeu îţi dă, dar nu-ţi bagă şi-n traistă”. Budha a spus: „Nu cred în soarta care cade peste oameni, când aceştia acţionează, dar cred în soarta care cade atunci când ei trândăvesc”.
5.Încearcă să înţelegi. Am încetat să ne mai luptăm pentru adevăr, am început să ne luptăm doar pentru noi înşine. Îniţial încearcă să înţelegi, şi abia după aceea încearcă să te faci şi tu înţeles. Trebuie să depui toate eforturile pentru a înţelege punctul de vedere al celorlalţi. Ascultă-i pe ceilalţi, înţelege-le punctul de vedere şi vei dobândi linişte sufletească. Concentrează-te mai mult pe ideea de a fi fericit decât pe ideaa de a fi drept.
6.Învinge-te pe tine însuţi. Mai bine capătă victorie asupra ta decât să ieşi victorios din o mie de bătălii. De o asemenea victorie nu te vor putea lipsi nici îngerii, nici raiul, nici iadul. Ca să te autoînvingi, trebuie să-ţi controlezi gândurile. Ele nu trebuie să se dezlănţuie ca talazurile mării. Poţi să te gândeşti: „Nu-mi pot controla gândurile. Gândurile îmi vin când le abate lor. La care eu răspund: nu-i poţi interzice unei păsări să zboare deasupra ta, dar îi poţi interzice să-şi facă cuibul pe capul capul tău”.
7.Trăieşte în armonie. Ea vine din interior. Nu căuta la suprafaţă ceea ce poate exista doar în inima ta. Armonia nu este un alt post de muncă, o nouă căsătorie sau o maşină nouă – este pacea în suflet, şi se începe de la tine.
8.Fii recunoscător. Întotdeauna vei găsi pentru ce să fii recunoscător şi să mulţumeşti. Nu fi atât de pesimist, încât măcar pentru o clipă în timpul unei cerţi, nu vei fi în stare să conştientizezi cel puţin zece lucruri pentru care să fii recunoscător. Nu toţi oamenii s-au trezit din somn; unii din ei s-au culcat aseară şi au adormit pentru totdeauna.
12 Postulate ale lui Budha pentru o viaţă fericită:
Cel mai mare duşman al omului este el însuşi.
Cea mai mare prostie în viaţa omului este minciuna.
Cea mai mare tristeţe în viaţa omului este invidia.
Cea mai mare greşeală în viaţa omului este rătăcirea lui.
Cea mai mare vină în viaţa omului este nerecunoştinţa.
Cea mai mare pierdere în viaţa omului este pierderea speranţei.
Cea mai mare avere din viaţa omului este raţiunea şi sănătatea.
Cel mai mare dar în viaţa omului este generozitaea.
Cel mai mare neajuns în viaţa omului este neînţelegerea.
Cea mai mare consolare în viaţa omului sunt faptele bune.
Cel mai vrednic regret din viaţa omului este scăderea demnităţii sale.
Cea mai demnă de amiraţie faptă din viaţa omului este revenirea după o cădere dureroasă.