7 sfaturi înțelepte ale poetului persian Saadi, care-ți vor readuce bunătatea în suflet

Saadi este un poet persian al secolului XIII. Fiind timp de 20 de ani derviș (călugăr cerșetor) și-a cutrierat țara de baștină, după care, timp de 30 ani a călătorit prin mai multe țări. Înțelepciunea gândurilor sale adunate de prin lumea musulmană o să te pună pe gânduri.

1.Cel ce nu vrea să-l ajute să se ridice pe cel ce a căzut, să se teamă să cadă, pentru că nimeni nu-i va întinde mâna

Atunci când cineva te roagă să-l ajuți sau simți tu că cineva are nevoie de ajutor, nu fi ignorant. Pur și simplu, pune-te în locul lui și vei ști ce să faci.

2.Dacă vei turna răutate la rădăcinile faptelor tale, nu te aștepta la roade bune

Cum crezi că sunt rădăcinile tale? Cum este sufletul tău? Dacă nu-ți vei hrăni sufletul cu bunătate, acesta va muri. Omul rău nu are suflet, el își ucide zilnic spiritul prin fapte rele. Salvarea este în bunătate și iubire.

3.Doar cel răbdător va termina lucrul început, cel grăbit se va împiedica

Răbdarea vine în tandem cu munca. Prin muncă și răbdare omul este slăvit. Cei fără răbdare nu sunt capabili de fapte mărețe, pentru că nu le pot duce la bun sfârșit.

4.Ceea ce se face în grabă nu durează mult

Există oameni fundamentali, oameni pe care te poți baza, oameni care creează lucruri cu substanță. Ei ne provoacă respectul și ne fac să credem în tot ceea ce fac. Faptele lor se perpetuează în generații și nu mor la puțin timp după ce au fost terminate.

5. Dacă nu ai dinți, pâine vei mânca. Dacă nu ai pâine, nu vei putea trăi!

Mulți dintre noi își plâng soarta. Se vaicără că nu reușesc nimic, pentru că părinții nu le-au fost bogați și nu i-au asigurat cu tot de ce au nevoie, că au un job prost plătit și că și-ar dori mai mult de atât.

Se plâng că nu au vilă cu trei etaje sau un iaht și o insulă. Nicio secundă însă nu se gândesc că unii ar fi bucuroși pentru o bucată de pâine. Gândește-te mai des la acești oameni și te vei simți bogat.

6.Nu trebuie să-ți împărtășești secretele cu prietenii, pentru că și prietenii au prieteni

Păstrează-ți secretele pentru tine. Nu în zadar se zice că un lucru știut de două persoane nu mai este un secret.

7.Un învățat fără experiență e ca și un copac fără roadă

Unii oameni încearcă să demonstreze cât de multe știu, cât de potrivit te pot sfătui și îți pot arăta calea spre succes. Nu-ți vor putea spune însă niciun sfat din propria lor experiență. Cunoștințele lor sunt superficiale, iar vorbele deștepte sunt doar niște aparențe.