20 de Cugetări răvășitoare de la filozoful Orientului – Omar Khayyam!

Aproape un mileniu ne desparte de perioada în care a trăit și a creat acest mare gânditor, filosof, om de știință și poet iranian. Sunt foarte celebre tratatele sale despre medicină, mineralogie, geografie și astronomie, iar cele peste o mie de catrene scrise de Omar Khayyam au trecut proba timpului.

În ciuda amprentei pe care fanatismul religios a jucat-o în acea epocă, în creațiile lui Omar Khayyam putem descoperi un spirit liber, care gândea foarte descătușat. Iată câteva dintre cele mai interesante și înțelepte cugetări ale acestui filosof și umanist!

1.Să fii frumos – nu înseamnă să te naști așa, căci frumusețea se învață. Atunci când omul are sufletul frumos, ce mai contează înfățișarea lui? 

2.Cu cât mai josnic este sufletul omului, cu atât mai sus își ridică el nasul. El se întinde să ajungă spre acea înălțime, la care nu îi ajunge sufletul.

3.Doi priveau la fereastră. Unul vedea ploaie și noroi. Iar celălalt – frunze verzi, cerul albastru și primăvara.

4.Fiindcă nu știi ce te-așteaptă mâine, luptă să fii fericit astăzi.

5.Poți seduce un bărbat care are soție, poți seduce un bărbat care are amantă, dar nu poți seduce bărbatul care are o femeie iubită. 

6.Nu invidia pe cel puternic și bogat, căci după răsărit întotdeauna vine apusul.

7.Iată singurul adevăr: suntem pionii misterioasei partide de șah jucată de Gumnezeu. Ne mută, ne oprește, ne mută iar, apoi ne aruncă unul câte unul în cutia Neantului.

8.Înaintea venirii noastre, nimic nu-i lipsea lumii; după plecarea noastră, nu-i va lipsi nimic.

9.Nu planta copacul tristeții în inima ta. Recitește în fiecare dimineață cartea bucuriei.

10.Dacă în firea destinului ar fi fost dreptatea, atunci nu te-ai fi născut niciodată.

11.Dragul meu, această viață ți-a fost dată pentru o vreme. Încearcă să nu pierzi timpul. 

12.Pentru a-ți trăi viața cu înțelepciune, nu ai nevoie să știi multe. Reține două reguli importante: Mai bine stai flămând, decât să mănânci orice. Și mai bine să fii singur, decât cu oricine.

13.La omul iubit iubești și defectele, iar la cel antipatic urăști chiar și onoarea.

14.Te-ai întrebat de ce, la revărsatul zorilor, cocoșul suspină dureros de repetate ori? Iată ce înseamnă asta – în oglinda dimineții s-a arătat că din viața ta a mai trecut o noapte, fără ca tu să-ți dai seama.

15.Dincolo de pământ, dincolo de cerurile mai îndepărtate, am încercat să găsesc Raiul și Iadul. Apoi am auzit o voce solemnă care a spus: „Raiul și Iadul sunt în interiorul tău.”

16.Această viață scurtă egală cu un suspin, trateaz-o ca pe ceva închiriat.

17.Nu face rău – se va întoarce ca un bumerang. Nu scuipa-n fântână, căci apa o vei bea. Nu insulta pe cel mai jos de rang, căci s-ar putea să-i ceri ceva.

18.Floarea care a fost ruptă trebuie să fie dăruită, poezia care a fost începută – trebuie scrisă, iar femeia trebuie să fie fericită, în caz contrar, nu te apuca să faci ceea ce nu îți stă în puteri.

19.Nu trăda prietenii, ei nu pot fi înlocuiți. Nu-i pierde pe cei dragi, nu-i vei putea aduce înapoi. Nu te minți pe tine – cu timpul vei crede.

20.Am venit ca Apa și ca Vânt o să plec.