15 Citate de la un om de știință cu renume mondial – Serghei Kapița!

Serghei Kapița – doctor habilitat în fizică și matematică, savant de talie mondială și academician rus. În anul 1973 el a publicat cartea „Viața științei”. Lucrarea fizicianului a avut o popularitate de neimaginat în rândul oamenilor obișnuiți.

Văzând cât de interesată a devenit lumea de creația lui Kapița, savantului i s-a făcut o propunere unică. Pentru el a fost creată o emisiune TV personală, prezentatorul căreia el a fost timp de 39 de ani, din 1973 până în 2012. Decenii de muncă în calitate de prezentator și profesor la universitate au făcut din Kapița un orator excelent. Iată câteva citate înțelepte de la marele fizician și om de știință Serghei Kapița!

1.Și ce va rămâne după generația actuală? SMS-urile lor vor fi editate pentru generațiile viitoare?

2.Banii nu sunt scopul existenței societății, ci doar un mijloc de a atinge anumite obiective. 

3.Dacă totul va fi subordonat banilor, atunci totul va rămâne bani, aceștia nu se vor transforma în capodopere sau descoperiri.

4.Nimic nu-l oprește pe om să devină mâine mai deștept decât azi. 

5.Înainte să acționezi, trebuie să înțelegi.

6.Televiziunea, cel mai puternic mijloc de interacțiune cu oamenii, se află acum în mâinile celor ce au o atitudine iresponsabilă față de rolul lor în comunitate.

7.Responsabilitatea este un concept, care practic a dispărut astăzi. 

8.Dacă miliardele care se investesc în armată s-ar investi în învățământ și sănătate, nu ar mai rămâne loc pentru conflicte și lupte.

9.Este ușor să aduni o turmă de oi, este dificil să aduni o turmă de pisici.

10.Știți care este problema mea cu biserica? Eu spun că omul l-a creat pe Dumnezeu, iar ei spun invers.

11.Să conduci, înseamnă să nu încurci oamenii buni să lucreze. 

12.Cel mai mare miracol este că trăim.

13.Doar contradicția stimulează dezvoltarea științei. Aceasta ar trebui subliniată, și nu ștearsă.

14.Costumul disciplinează omul, îl organizează din interior. Cândva, radiodifuzorii de la BBC citeau știrile în smochinguri și rochii de seară, chiar dacă ascultătorii nu îi vedeau.

15.Un fizician experimental modern are nevoie de aproximativ un milion pe an – pentru aparate, pentru întreaga infrastructură care asigură cercetările sale. Da, este scump, dar un butic din centrul orașului este și mai scump.