13 Citate minunate care te vor convinge să faci cunoștință cu romanele lui Sergey Dovlatov!

Sergey Dovlatov este unul dintre cei mai celebri și citiți scriitori ruși ai secolului XX. Cărțile lui sunt traduse în zeci de limbi. Multe dintre povestirile și romanele sale au fost ecranizate.

Proza plină de umor și în același timp de dramă a lui Dovlatov a devenit aproape clasică, și ca orice operă clasică a ajuns să fie citată de oameni. În cărțile acestui scriitor nu există neprihăniți, pentru că în ele nu există nici răufăcători. Gândul său este simplu și nobil: de a spune cât de ciudat trăiesc oamenii – când râzând cu tristețe, când plângând cu zâmbet. Dovlatov știe, că și raiul și iadul se află în interiorul fiecăruia dintre noi.

1.Un om decent este acel care face lucruri urâte fără plăcere. 

2.Majoritatea oamenilor consideră a fi de nerezolvat acele probleme, a căror soluție nu le convine.

3.Omul este obișnuit să se întrebe: Cine sunt eu? Sunt un om de știință, un american, un șofer, un evreu, un imigrant… Dar tot timpul, omul ar trebui să se întrebe: Oare nu sunt un om de rahat?

4.Întreaga mea viață am tot suflat în telescop, uimindu-mă, că nu se aude muzică. Apoi mă uitam cu atenție în trombon, uimindu-mă că nu văd nici pe naiba.

5.Îl criticăm fără încetare pe tovarășul Stalin și, bineînțeles, pentru cauză. Dar totuși aș vrea să întreb, cine a scris cele patru milioane de denunțări? 

6.Singurul drum onest este calea plină de greșeli, dezamăgiri și speranțe.

7.De orice altceva, dar de singurătate nu duc lipsă. Banii, să zicem, se termină foarte repede, dar singurătatea – niciodată…

8.Mergeam și mă gândeam: lumea este cuprinsă de nebunie. Nebunia devine normă. Iar norma provoacă un sentiment de uimire.

9.Știi ce este important în viață? Principalul lucru este că viața este una. A trecut un minut și sfârșit. Alta nu va mai fi.

10.Prefer să fiu singur, dar lângă cineva…

11.Cred că dragostea nu are dimensiuni. Există doar da sau nu.

12.De la Dumnezeu nu se cere suplimente.

13.Invidioșii cred, că femeile sunt atrase de bogați din cauza banilor. Sau a lucrurilor care pot fi cumpărate cu bani. Înainte și eu credeam așa, însă apoi m-am convins că nu este adevărat. Femeile nu sunt atrase de bani. Nu de mașini sau bijuterii. Nu de restaurante sau haine scumpe. Nu de putere, bogăție și eleganță. Ci de ceea, ce l-a făcut pe om să devină puternic, bogat și elegant. Puterea, cu care sunt înzestrați doar unii și care le lipsește complet altora.