10 Sfaturi de la Osho: ”În cele din urmă contează doar dacă ești sau nu un om fericit”!

Ce contează cine este mai puternic, mai inteligent, mai frumos sau mai bogat? În cele din urmă contează doar dacă ești sau nu un om fericit. 

Osho a fost un guru și filozof, un învățător spiritual indian, fondator al curentului spiritaul Oshoism.

Iată 10 sfaturi ale marelui înțelept din care-ți poți forma propriile lecții de viață:

1.Oamenii iau totul atât de serios, încât aceasta devine o povară pentru ei. Învață să râzi mai mult. Pentru mine, râsul este la fel de sfânt ca rugăciunea.

2.Fiecare acțiune duce spre un rezultat imediat. Fii atent și urmărește. Un om matur este acel care s-a regăsit, care a decis ce e corect și ce e greșit, ce e bun și ce e rău pentru el. Iar acest lucru l-a făcut de unul singur, având un mare avantaj față de cei care nu au o opinie.

3.Suntem cu toții unici. Nimeni nu are dreptul să-ți spună ce este bine și ce este greșit. Viața este un experiment, în care definim conceptele. Uneori s-ar putea să faci ceva greșit, dar anume aceste greșeli îți vor aduce beneficii imense.

4.Există momente în care Dumnezeu îți bate la ușă. Acest lucru se poate întâmpla printr-un milion de feluri: printr-o femeie, bărbat, copil, iubire, flori, apus sau răsărit de soare. Fii deschis pentru a-l auzi.

5.Aspirația de a fi neobișnuit este cea mai comună dorință. Dar să te relaxezi și să fii ceea ce ești, este într-adevăr neobișnuit. 

6.Viața este plină de mistere. Ea nu poate fi previzibilă și nici prezisă. Dar, întotdeauna există oameni care ar construi o viață fără secrete – împreună cu ele ar pleca frica, îndoiala și neliniștea.

7.Pentru început, ascultă-te pe tine însuți. Învață să te bucuri de compania propriei tale persoane. Devino atât de fericit, încât să nu te mai deranjeze dacă vine sau nu cineva la tine. Ești deja împlinit. Nu aștepți cu nerăbdare să-ți bată cineva la ușă. Deja ești acasă. Dacă va veni cineva – perfect. Dacă nu, la fel. Doar cu o astfel de atitudine poți începe o relație.

8.Dacă ești bogat, nu te gândi la acest lucru; dacă ești sărac – nu-ți lua sărăcia în serios. Dacă ești capabil să trăiești în pace, ținând cont că lumea este doar o piesă de teatru, vei fi liber și nu vei avea de suferit. Suferința apare din atitudinea ta față de viață. Începe să tratezi viața ca pe un joc, bucură-te de ea.

9.Curajul – o mișcare spre necunoscut, în ciuda tuturor temerilor. Curajul – nu înseamnă absența fricii. Îndrăzneala vine atunci când ai tot mai mult curaj. La prima vedere, diferența dintre un laș și un curajos nu este atât de mare. Singura diferență – lașul își ascultă fricile și le urmează, iar curajosul le evită și merge mai departe.

10.Te schimbi în fiecare moment. Ești ca un râu. Astăzi curge într-o direcție. Mâine în cealaltă. Nu am văzut aceeași persoană de două ori. Totul se schimbă. Nimic nu rămâne pe loc. Dar, pentru a vedea acest lucru, ai nevoie de ochi pătrunzători. Altfel, se așează praful și totul devine vechi, și ți se pare că totul se repetă.

Ascultă-te. Trezește-te. Când totul te deranjează, ceartă-te pe tine. Nu pe celălalt. Deschide ochii. Trezește-te. Ascultă-te din nou.