
Undeva, la marginea Universului se afla un magazin micuț. Nu avea nicio denumire de multă vreme – cândva, a pornit un uragan puternic și vântul a luat panoul iar proprietarul nu a atârnat altul nou, pentru că fiecare localnic știa deja că acel magazin vindea dorințe.
Sortimentul magazinului era imens, aici puteai să cumperi aproape totul: iahturi mari, apartamente, căsătorie, postul de vicepreședinte al unei companii, bani, copii, locul de muncă preferat, o siluetă frumoasă, victoria în competiție, mașini luxoase, putere, succes și multe altele. Numai viața și moartea nu erau în vânzare – de asta se ocupa sediul central, care se afla în altă Galaxie.
Toți cei care veneau la magazin (căci existau și cei care își doreau, dar care nu intrau niciodată în magazin, dar rămâneau acasă doar să viseze), în primul rând, aflau prețul dorinței lor.
Prețurile erau diferite. De exemplu, munca preferată necesita sacrificiul stabilității și predictibilității, disponibilitatea de a-ți planifica și structura modul de viață, încrederea în sine și permisiunea de a lucra acolo unde îți place ție și nu acolo unde trebuie.
Puterea costa ceva mai mult: trebuia să renunți la unele dintre convingerile tale, să fii în stare să găsești o explicație rațională pentru tot, să fii capabil să îi refuzi pe ceilalți, să îți cunoști propria valoare, să te afirmi în ciuda aprobării sau dezaprobării celor din jur.
Unele prețuri păreau ciudate – căsătoria putea fi obținută aproape degeaba, dar o viață fericită era scumpă: responsabilitatea pentru propria fericire, capacitatea de a te bucura de viață, cunoașterea dorințelor proprii, respingerea dorinței de a corespunde așteptărilor altora, abilitatea de a prețui ceea ce ai, riscul de a pierde unii prieteni și cunoscuți.
Nu toți cei care veneau la magazin erau gata să-și cumpere imediat o dorință. Unii, văzând prețul, se întorceau și plecau imediat. Alții stăteau mult timp și chibzuiau, de unde să găsească resurse pentru a achita. Cineva începea să se plângă de prețurile prea mari, cerea o reducere sau se interesa de promoțiile posibile.
Veneau și din acei care își scoteau toate economiile și primeau dorința valoroasă, înfășurată într-un ambalaj frumos. Alți cumpărători se uitau invidioși la cei norocoși, care reușeau să primească ceea la ce visau, fără nicio dificultate.
Proprietarul magazinului era adesea rugat să mai reducă din prețuri pentru a crește numărul clienților. Dar el refuza întotdeauna, întrucât avea să sufere și calitatea dorințelor.
Când proprietarul era întrebat, dacă nu îi este frică să dea faliment, el clătina din cap și răspundea că întotdeauna vor exista oameni îndrăzneți, care vor fi gata să își asume anumite riscuri și să-și schimbe viața, să abandoneze rutina, capabili să creadă în ei înșiși, având putere și mijloace pentru a plăti pentru realizarea dorințelor lor.
Iar pe ușa magazinului, de sute de ani, atârna un anunț: „Dacă dorința ta nu se îndeplinește – ea încă nu a fost plătită”.