25 de curiozități despre Colca-Cola și istoria companiei.

Inceputul din Atlanta
1886-1892

Era 1886 si in New York Harbor muncitorii construiau Statuia Libertatii. La opt sute de mile departare, un alt maret simbol urma sa fie descoperit. Precum multi oameni care au schimbat istoria, John Pemberton, veteran al razboiului civil si farmacist in Atlanta, a fost inspirat din simpla curiozitate.

Pentru ca ii placea sa se joace cu formule medicinale, intr-o seara, cautand un leac rapid pentru o durere de cap, a amestecat un lichid de culoarea caramelului intr-un vas. Cand a terminat, l-a dus la o farmacie locala. Aici amestecul a fost combinat cu sifon si probat de clienti care au recunoscut cu totii: aceasta noua bautura era speciala.

Farmacia a inceput sa vanda amestecul cu 5 centi paharul. Contabilul lui Pemberton, Frank Robinson, a numit amestecul Coca-Cola si notat numele intr-un manuscris. Pana in ziua de azi, Coca-Cola se scrie la fel.

In primul an, firma a vandut in jur de 9 pahare de Coca-Cola pe zi. Un secol mai tarziu, Coca-Cola Company a produs peste 10 miliarde de galoane de suc. Din nefericire pentru Pemberton, el era mai mult un inventator decat un om de afaceri, si nici macar nu banuia ca a inventat unul din cele mai de succes produse din lume.

De-a lungul anilor, intre 1888 si 1891, Pemberton a vandut firma unui afacerist din Atlanta pe nume Asa Griggs Candler pentru un total de 2300$. Candler a devenit primul presedinte al firmei si primul care a adus viziune de afaceri companiei.

Dupa Atlanta
1893-1904

Asa Candler, un vanzator inascut, a transformat Coca-Cola dintr-o inventie intr-o afacere. Stia ca exista oameni insetati si Candler a gasit cai inovative de a le prezenta acest nou produs. A distribuit cupoane pentru a incerca gratis noua bautura racoritoare si i-a imbracat pe farmacisti in haine imprimate cu Coca-Cola. Stilul agresiv de promovare a functionat.

Pana in 1895, Candler a construit fabrici in Chicago, Dallas si Los Angeles.
Inevitabil, succesul bauturii a condus la modificarea modalitatii de imbuteliere. In 1894, un om de afaceri din Mississippi, Joseph Biedenham, a fost primul care a pus bautura in sticle. A trimis 12 sticle catre Asa Candler, insa acesta nu a fost impresionat. In ciuda faptului ca era un foarte abil om de afaceri, nu a realizat ca Coca-Cola isi va realiza adevaratul potential cand va putea fi cumparata la sticla. Nu a realizat acest lucru nici macar 5 ani mai tarziu cand 2 avocati, Benjamin F. Thomas si Joseph B. Whitehead, au cumparat dreptul exclusiv de a imbutelia si vinde bautura pentru suma de 1 dolar.

Pastrarea brandului
1905-1918

Imitarea poate fi o forma de flatare, insa Coca-Cola Company nu a fost deloc flatata de proliferarea bauturilor care o imitau din dorinta de a profita de succesul originalului. Atat produsul cat si brandul trebuiau sa fie protejate.

Publicitatea s-a axat pe autenticitatea Coca-Cola. In 1916, compania Root Glass din Indiana a inceput sa fabrice faimoasa sticla de Coca-Cola. Pe masura de se inainta in noul secol, Coca-Cola Company a crescut rapid, extinzandu-si afacerile in Cuba, Porto Rico, Franta si alte tari. In 1900 existau 2 imbuteliatori de Coca-Cola iar in 1920 existau 1.000.

Mostenirea lui Woodruff
1919-1940

Probabil nici o alta persoana nu a avut un impact mai puternic asupra companiei Coca-Cola decat Robert Woodruff. In 1923, la 5 ani dupa ce tatal sau Ernest a cumparat compania de la Asa Candler, Woodruff a devenit presedintele companiei.

Daca Candler a prezentat Statelor Unite noua bautura Coca-Cola, Woodruff a prezentat-o lumii intregi de-a lungul unei cariere de 60 de ani la carma companiei.

Woodruff era un geniu al marketingului si a profitat de toate oportunitatile de extindere. Coca-Cola a calatorit impreuna cu echipa SUA la Olimpiada din 1928 din Amsterdam, iar logo-ul a fost imprimat peste tot, chiar si in arenele de lupte cu taurii din Spania.

Woodruff a incurajat toate inovatiile care ii ajutau pe oameni sa se bucure de Coca-Cola, transformand compania nu doar intr-un mare succes cat si intr-o parte importanta din viata oamenilor.

Razboiul si mostenirea sa
1941-1959

In 1941, America a intrat in cel de-al doilea razboi mondial. Mii de barbati si femei au fost trimisi la lupta. Woodruff a ordonat ca “fiecare persoana in uniforma sa primeasca o sticla de Coca-Cola cu 5 centi, oriunde s-ar afla si oricat ar costa compania”.

In timpul razboiului, europenii s-au bucurat pentru prima oara de Coca-Cola. Intre anii 40 si 60, numarul tarilor in care Coca-Cola isi desfasura activitatea s-a dublat.
America de dupa cel de-al doilea razboi mondial era plina de optimism si prosperitate. Acest lucru se reflecta si in imaginile folosite in reclamele Coca-Cola: cupluri fericite, mame lipsite de griji conducand masini decapotabile.

Lumea clientilor
1960-1981

Dupa 75 de ani de succes cu brandul Coca-Cola, compania a decis sa-si largeasca numarul de branduri: Sprite a fost introdus in 1961, TAB in 1963 si Fresca in 1966.

Prezenta internationala a companiei a crescut rapid, iar reclama, intotdeauna o parte importanta a afacerii, s-a implinit cu adevarat in anii 70. In 1978, Coca-Cola Company a fost aleasa drept singura companie care putea sa vanda bauturi racoritoare in Republica Chineza.

Coca-Cola Light si Noul Gust
1982-1989

Anii 80 au fost o perioada de schimbari si inovatie la Coca Cola. In 1981, Roberto C. Goizueta a devenit presedinte al consiliului de administratie si CEO a Coca-Cola Company. Goizueta, care fugise de regimul comunist al lui Fidel Castro in 1961, a schimbat complet strategia companiei: a organizat toti imbuteliatorii de Coca-Cola din SUA intr-o companie publica, Coca-Cola Enterprises, a lansat Coca-Cola Light si multe altele.

In 1985, Goizueta a incercat prima schimbare a formulei de preparare si a gustului Coca-Cola. La teste, totul a fost bine, insa in lumea reala, oamenii au reactionat cerand formula originala inapoi. Criticii au numit-o cea mai mare greseala de marketing facuta vreodata. Formula originala a fost reintrodusa si Coca-Cola si-a marit avantajul asupra competitorilor, avantaj care se pastreaza si azi.

Coca-Cola Acum
1990-PREZENT

In 1886, Coca-Cola se vindea intr-o mica farmacie din Atlanta. Acum, in al doilea secol de existenta, Coca-Cola Company vinde aproape 300 de branduri in 200 de tari.

In Februarie 2000, Doug Daft a fost ales presedinte si CEO. Doug este un veteran in companie, lucrand la Coca-Cola de 30 de ani si crede ca compania trebuie sa opereze la nivel local. Azi, la fiecare 10 secunde, 126.000 de oameni se bucura de un produs Coca-Cola.

1. Știați că în anul 1920 o acțiune la compania Coca-Cola costa aproximativ 40$? Astăzi aceasta costă în jur de 10.000.000$.

2. În anul 1931 compania Coca-Cola a făcut populară imaginea modernă a lui Mos Crăciun (cu barba albă și costumul roșu).

3. În medie, o persoană consumă un produs al companiei Coca Cola o dată la 4 zile în întreaga lume.

4. Știați că Fanta a fost inventată în Germania nazistă în timpul celui de-al doilea Război Mondial? Pentru că era grea producerea siropului de Coca Cola, biroul companiei Coca Cola din Germania a inventat băutura răcoritoare Fanta, pentru naziști.

5. Știați că după cuvântul “OK”, “Coca-Cola” este cel mai ușor de înțeles cuvânt din lume?

6. În 1991, compania Coca-Cola a lansat primele sticle ce conțineau materiale reciclabile.

7. Coca-Cola te-ar putea ajuta să îndepărtezi rugina. Încearcă să scufunzi partea ruginită în Coca-Cola și las-o timp de 8-10 ore. După, scrijelește ușor rugina.

8. Koreea de Nord este singura țară în lume, unde produsele firmei Coca Cola sunt interzise.

9. Frunzele de cola sunt și acum folosite pentru a se face Coca-Cola. Ei bine, o companie din New Jersey preia cocaina din frunze pentru uz medical, iar restul este utilizată pentru prepararea sucului.curiozitati-despre-coca-cola-frunze-de-coca

10. În fiecare zi, 55 de miliarde de diferite băuturi sunt consumate de oameni din întreaga lume. 1.7 miliarde sunt produse licențiate de Coca-Cola, ceea ce înseamnă 3.1% dintre toate băuturile consumate.

11. Știați că dacă Coca-Cola nu ar conține coloranți ar fi de culoare verde?

12. Logo-ul roșu cu alb al Coca-Cola este recunoscut de 94% din populația lumii.

13. Coca-Cola afirmă că numai două persoane în viață știu rețeta Coca-Cola, iar acele două persoane nu au voie să meargă cu același avion în caz că avionul se prăbușește.curiozitati-despre-coca-cola-seif-reta

14. Coca-Cola conținea cocaină până în anul 1905.

15.Coca-Cola a fost inventată la sfârșitul secolului al XIX-lea de John Pemberton, un farmacist din Atlanta. Inițial a fost brevetată ca medicament.

16. Știați că o doză simplă de Cola se va scufunda în apă, iar una de Diet Coke va pluti?

17. De-a lungul istoriei, trei oameni au incercat să vândă ingredientele secrete către Pepsi, dar compania rivală i-a alertat pe cei de la Coca-Cola precum și pe cei de la FBI.

18. Știați că Coca Cola are încasări de peste 35 de miliarde de dolari pe an, fiind a 84-a economie a lumii, mai mare decât încasările din taxe colectate de Costa Rica?

19. Coca-Cola a vândut numai 25 de sticle în primul an, dar a continuat!

20. Coca-cola cheltuie mai multi bani pe reclama decat companii ca Microsoft si Apple la un loc. Bugetul de publicitate al Coca-Cola se ridica in 2010 la 2,9 miliarde de dolari.

 

22. Brandul Coca-Cola valoreaza 74 miliarde de dolari, mai mult decat Pepsi, Red Bull si Starbucks la un loc.

23. 3.1% din toate băuturile consumate în lume sunt produse ale Coca-Cola.

24. Coca-Cola ar avea culoarea verde, daca nu ar contine coloranti, ce ii dau binecunoscuta culoare bruna.

25. Doar doua tari in lume nu vand Coca-Cola: Korea de Nord si Cuba

error: Content is protected !!