O pildă înțeleaptă despre răutate la bunătate

Majoritatea dintre noi au fost în situația când și-au deschis inima în fața cuiva, iar acesta și-a întors spatele. Oamenii nu vor să observe lucrurile bune care li se fac, iar unii chiar îți scuipă în suflet după asta. În aceste momente ne întrebăm: „Cu ce am greșit?” „Ce nu am făcut cum trebuie?”. De ce se întâmplă așa? Răspunsul îl vei afla din această pildă.

Într-o zi, la ușa unui bătrân înțelept a bătut o tânără necunoscută. Plină de la lacrimi, ea a început să-i povestească:

-Eu nu știu cum să trăiesc mai departe…Toată viața mea am avut acea atitudine față de cei din jur, pe care mi-o doream față de mine, am fost sinceră și deschisă…Făceam tot ce-i posibil să-i ajut, fără să aștept ceva în schimb. O făceam din tot sufletul, deși primeam pentru asta doar răutate și batjocură. Am obosit, nu mai pot să rabd tot acest comportament jignitor. Vă rog, spuneți-mi ce să fac?

Bătrânul înțelept a ascultat totul cu atenție, după care a sfătuit-o:

-Dezbracă-te de toate hainele și mergi goală pe străzile orașului.

-Mă scuzați, drept cine mă credeți… Cred că v-ați ieșit din minți sau glumiți! Să fac eu așa ceva? Nici nu știu ce reacție ar avea trecătorii. Probabil că m-ar dezonora și și-ar bate joc de mine…

Bătrânul înțelept, a luat atunci o oglindă, i-a pus-o în față și i-a zis:

-Ție rușine să ieși pe stradă goală, dar de ce nu-ți este la fel de rușine când îți dezgolești sufletul în fața întregii lumi? Tu lași pe oricine să intre în sufletul tău. Sufletul tău este oglinda ta, de aceea noi ne vedem reflexia în alți oameni. Sufletul lor e plin de răutate și păcat – un astfel de tablou ei văd în sufletul tău curat. Lor nu le ajunge curaj și putere să te recunoască drept mai bună decât ei.

-Și ce să fac acum? Cum pot schimba asta, dacă de mine, practic, nu depinde nimic?

-Ia mergi cu mine, o să-ți arăt ceva… Uite-te, aceasta este grădina mea.  Eu am grijă de ea deja de mulți ani. Să fiu sincer, eu n-am reușit niciodată să văd cum se desfac mugurii acestor flori. Întotdeauna le-am văzut, gata înflorite, minunate, așa cum le vezi.

Copilo, învață de la natură. Uite-te la aceste flori și fă și tu așa, deschide-ți sufletul așa încât nimeni să nu observe. Deschide-ți sufletul oamenilor buni. Fugi de cei care-ți smulg petalele și ți le calcă în picioare. Acești indivizi mai au mult până la tine, de aceea ei vor vedea în sufletul tău numai proiecția lor hidoasă.

Sursa

error: Content is protected !!