O parabolă musulmană (Cu cât ești mai binevoitor, cu atât sufletul tău va avea mai multă liniște)

O parabolă musulmană povestește că, pe timpuri, împăratul Greciei a trimis un mesager la Al-Ghazali (teolog, mistic și filosof musulman), pentru a-l ajuta în treburile regale. Ajuns acolo, mesagerul a întrebat localnicii:

-Unde este împăratul vostru? Eu sunt un mesager venit tocmai din Grecia, am nevoie urgentă de el, trebuie să-i comunic mesajul regelui meu.

-Noi nu avem împărat, au răspuns aceștia foarte calm. Noi avem un ocrotitor suprem, dar el este plecat.

Mesagerul a ieșit în căutarea lui și l-a găsit dormind chiar pe nisipul fierbinte. El stătea jos, sub razele arzătoare ale soarelui și-a pus biciul în locul pernei, iar sudoarea lui se scurgea de pe frunte, astfel încât nisipul era umed. Și când a văzut toate acestea, venerația i-a umplut inima și mesagerul a spus:

-Aceasta este poziția omului, din cauza fricii de care toți regii nu cunosc pacea! Dar tu ești un stăpân cinstit și de aceea nu ai frică de oameni, nu ai dușmani și dormi liniștit. Și regele nostru a încercat să reducă violența, deci nu este surprinzător faptul că el nu doarme liniștit, mereu îl paște pericolul. Eu mărturisesc că religia voastră este o religie a adevărului suprem și eu aș fi acceptat-o. Acum, însă am venit în calitate de mesager, dar promit că mă voi întoarce și voi deveni musulman.

Omul credincios, fie el rege sau țăran, știe că nu mintea sau puterea, ci doar iubirea le cuprinde pe toate. Adevărata comoară pământească este liniștea, siguranța, prețul propriei vieți. Cu cât ești mai binevoitor, cu atât sufletul tău va avea mai multă liniște.

error: Content is protected !!