Cei 4 piloni ai iluminării: atenția, prudența, perseverența și răbdarea!

Un om a fost iluminat, dar această stare a durat doar câteva secunde. Emoționat profund și dornic să posede această stare mereu, el a cerut sfatul unui înțelept bătrân. 

-Eu cunosc un rege puternic care deține o asemenea calitate, răspunse înțeleptul. -Du-te la el și cere să-ți dezvăluie secretul.

După o vreme de căutari insistente, el a găsit regele acelei țări misterioase.

-Ei bine, îți voi spune secretul meu, răspunse regele. -Dar mai întâi trebuie să mă convingi că ești demn.

-Și ce trebuie să fac, pentru a demonstra că merit această stare?

-Încearcă să înconjori palatul meu, ținând în cap un vas mare, plin cu apă. În acest timp, te va urmări un soldat cu o sabie în mână. Și dacă verși cel puțin o picătură pe pământ, el îți va tăia capul!

Omul părea speriat, dar s-a gândit că secretul care îl deține acest rege îi va schimba viața. Mai mult, această iluminare profundă și permanentă este esența fericirii lui. Din acest motiv el a acceptat propunerea regelui.

Provocarea a fost dificilă, deoarece implica multă atenție, perseverență, făcând pași mici și ascultând cine este în spate. Cea mai mică greșeală era fatală. Omul însă a trecut cu brio peste încercare! Nici măcar nu a mai avut nevoie de secretul regelui, el s-a îndepărtătat de la palat.

Stai, -îl strigă regele- De ce pleci? Eu nu ți-am destăinuit misterul fericirii veșnice, al iluminării lăuntrice.

-Mulțumec, împărate! Eu am aflat deja secretul…această încercare a fost o lecție de viață, am înțeles că pașii mici, atenția, prudența și perseveranța sunt pilonii fericirii.

error: Content is protected !!