Balada unui ascet neînfricat și a elefantului furios

O veche legendă povestește că odată elefantul regelui s-a înfuriat grozav. El mergea din localitate în localitate și nimicea totul în calea sa. Nimeni nu a îndrăznit să-l oprească, pentru că aparținea regelui.

Un ascet bătrân era pe cale să părăsească localitatea în acele zile. Toți l-au preîntâmpinat că este prin apropiere un elefant furios și periculos. Dar pustnicul nu a ascultat, el și-a continuat calea. Mai mult, el a fost încântat să-și demonstreze înțelepciunea lui, deoarece tocmai venise de la predicarea guru-ului său.

-O, voi nepricepuților! -a strigat ascetul. Oare voi nu știți că trebuie să-l vedeți pe Rama (o zeitate hindusă considerată unul din marii avatari ai zeului susținător al universului) ca fiind parte componentă din fiecare om sau obiect întâlnit în cale? Oare voi nu credeți că Rama ne binecuvântează și el ne protejează de toate relele? Lăsați-mă să trec, eu nu am frică de elefant.

Localnicii au crezut că este un sfânt, precum elefantul. Pentru ei, un om care posedă asemenea calități precum îngrăzneala este unul deosebit, așadar nu are rost să te împotrivești lui. Numai a ieșit din localitate și elefantul a pus stăpânire pe el și l-a aruncat pe un trunchi de copac. Bietul bătrân gemea de durere. Exact în acea clipă trecea pe acolo, garda regală. Ascetul a fost salvat și elefantul închis.

Bătrânul dezamăgit a mers direct la guru-ul său și i-a zis:

-Ce m-ai învățat tu este greșit! Mi-ai pus viața în pericol.

-Cât de naiv ai fost! Eu te-am învățat să-l vezi pe Rama în toți oamenii și obiectele din jurul tău. Asta tu ai ales să-l sesisezi în elefant, dar nu în oamenii care te-au avertizat că elefantul este  periculos.

error: Content is protected !!